6 Ağustos 2010 Cuma

engellilerin engeli



Engellilerin önündeki engelleri kaldıralım…

Önce engel kaldırmak için engeli ve nasıl kaldırılacağını bilmek gerekmez mi?
Özürlüler için yaşam daha Kolay omalıdır

Burada yerel yönetimlere çok iş düşmektedir. Özürlü insanların toplumla bütünleşmesi için ben buradan tüm yerel yönetimlere sesleniyorum kucuk yapi simit büfeleri gibi sans oyunlarinin satildigi yerlerden birisi avrupanın bir çok şehrinde Bunlardan Ispanyanin Bircok yerinde, bircok sokakta, kasabasında, eglence yerlerinde carsilarda var.,türkiyede olmalı. Avrupa kentlerinde şehirlerinde Ozel kanun ile Engelli vatandaslara tahsil edilmis durumda, bunun disinda seyyar olarak elde makina ile dolasilarak veya sabit bir yerde bekleyerek de yapilanlari var..

Boyle bir uygulamanin Turkiyemizde yapilmasinin cok guzel olacagini dusunuyorum, Engelli vatandaslarimiza hem is kapisi olacaktir, hemde onlari hayata baglayacaktir, Hukumetlerin bu konularda kanunlar cikarip duzenlemeler yapmasi iyi ve yerinde olur…..
Yapılması gerekenleri başkalarından beklemek hakkımızdır. Lakin yapmadıkları zaman hakkımız olmadığı anlamı kesinlik kazanıyor.
Ne demek, hakkımızın olmaması?
Önce engelli olmak şahsın hakkımıdır?
Aile içinde bile yaşamını kolaylaştırmayı başaramıyoruz.
Onları anlamak için yetkililerin sadece birgün tekerlekli sandelyede oturması yeterlidir.
Ancak bizlerin haklı olduğumuz kadar haksız olduğumuz yerler de var. En başta, bütün engellilerin hepsi ekonomik açıdan muhtaç, biçaremidirler?

Devlet eğer onların yaşamlarını kolaylaştırmıyorsa, onlar teşkilatlanıp, kurdukları bir kooperatif aracılığıyla, yaşamlarını kolaylaştıracak bir site kuramazlar mı?

Onları suçlamak adına bu soruyu sormuyorum. Madem yapmıyorlar, onları zorlamak gerekmiyor mu? Eğer bir kişi veya bir kısım insanların haklarını ve ihtiyaçlarını karşılamıyorlarsa, karşılarında örgütlü bir güç bulduklarında mecburen yapacaklar.

Lakin öyle gizli maksatlarını kamufle ederek girişimcilere destek olmadan, sadece yaşamı kolaylaştırmak ve birlik olmak adına ses getireceği inancındayım.

Böyle bir site inşaa etmek hem paylaşım, hem de faydalanmak açısından çok iyi olacağı inancındayım.

Siteye özel servisler, siteye özel spor ve ortak yaşam alanları olacaktır.

Bunların yanında onların eğitiminin verilmesi, iş bulması ve toplumsal ihtiyaçlarının karşılanması, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası gereğidir. Bu hakların kullanımını sağlamayanlar, Anayasaya aykırı davranmış olurlar. Ve suç işlerler.

Ancak tabiiki cevabı hazırdır, Bakanlığımız bütçesinde ödenek olmadığından yapılamamıştır denecektir. Kimse bütçeye niye bu parayı koymadınız da diyemez.

Eğitim alamayan her engellinin hakkı gaspedilmiş durum taşımaktadır.

YAZAN AHMET ÇANTA..7.8.2010...

ahmetcanta40@hotmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder